Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ντροπή: Καταργούνται εκ νέου οι συντάξεις των Ποντίων ανασφάλιστων υπερηλίκων

Ντροπή: Καταργούνται εκ νέου οι συντάξεις των Ποντίων ανασφάλιστων υπερηλίκων
Ντροπή: Καταργούνται εκ νέου οι συντάξεις των Ποντίων ανασφάλιστων υπερηλίκων

Σταδιακά και με 260 ευρώ αντί 360 ευρώ το μήνα σχεδίαζε να επαναφέρει το υπουργείο Εργασίας τη σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες άνω των 67 ετών.

Η παροχή αυτή κόπηκε μετά την 1/1/2013 από περίπου 30.000 δικαιούχους, επειδή με το νόμο 4093/12 θεσπίστηκαν αυστηρά κριτήρια που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνταξη των 360 ευρώ που έπαιρναν για χρόνια, Έλληνες και ομογενείς άνω των 67 ετών.

Το υπουργείο Εργασίας, ως γνωστό, είχε ετοιμάσει, νέα διάταξη με την οποία βελτιώνονται τα κριτήρια, αλλά το ποσό που θα δίνονταν θα περιοριζόταν στα 260 ευρώ και θα ξεκινούσε να καταβάλλεται από τον Οκτώβριο του 2015. Υπήρχε επίσης η πρόθεση να επανέλθει όμως στα 360 ευρώ το μήνα ύστερα από ένα χρόνο, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2016.

Σύμφωνα όμως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στα τέλη της εβδομάδας το οποίο προβλέπει τομές στα όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, στις κατώτερες συντάξεις και στα επικουρικά ταμεία, θα πάψει να ισχύει:

Η παροχή μηνιαίας σύνταξης 260 ευρώ ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. β) Δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος, γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.

Σχετικά θέματα